Често задавани въпроси (FAQ)

Защо се казвате Baba’s Soapery?

Посветихме бранда на традициите в сапунения занаят, на уважението към ръчния труд и на възрастните хора – пазители на съкровени рецепти за здраве и мъдрости, предавани от поколение на поколение.

 

Бабите имат специално присъствие в нашия живот. Винаги ще ни посрещнат радушно след дълга раздяла, ще ни наготвят вкусни ястия и искрено ще се зарадват и на най-малкия ни жест. С двете си ръце те създават кулинарни чудеса, изплитат топлина и сътворяват здраве. Нашите рецепти целят да пресъздадат тази семпла магия в съвременен облик, с ярки багри, омайни аромати и обич като на баба.

 

Не на последно място, с покупката на всеки наш продукт ти помагаш на самотен възрастен човек да води по-социален и достоен живот – научи повече за благотворителната ни кауза тук.

Натурални ли са вашите продукти?

Ръчно изработваме натурални, етични и екологични продукти с внимателно подбрани природни съставки. Фокусираме се върху сътворяването на семпли рецепти, които да бъдат едновременно ефективни и практични за динамичното ти ежедневие. Поставяме безопасността на първо място и строго контролираме производството си от етап на разработка до финалните операции по етикетиране.

 

Думата „натурално“ се използва доста свободно; нека ти споделим нашата дефиниция. Ние определяме като натурални съставки тези, които са извлечени директно от растения; които произлизат от природата, но са преминали през процес на преработка и пречистване; или които са природо-идентични, но синтезирани в лаборатория (понякога този вариант е по-екологичен и устойчив). Обещаваме, че в козметиката ни няма да откриеш съставки от животински произход, палмово масло, оцветители, парабени, силикони или фталати.

Казвате, че продуктите ви са веган?

За нас беше приоритет от самото начало да разработим изцяло веган портфолио от продукти. Използваме само съставки от растителен произход, за които е гарантирано, че не са тествани върху животни.

Къде изработвате продуктите?

Всички продукти се изработват от нас, ръчно и с много грижа и внимание към детайла. Студиото ни се намира в гр. Пловдив, ул. Гео Милев 25. Не правим компромиси с нормативните изисквания и спазваме стриктно принципите на добра производствена практика.

Харесва ми как звучат ароматите, но как да ги усетя на живо?

Можеш да видиш магазините, с които работим, тук. Постоянно актуализираме списъка на нашите партньори, затова и да не намираш близък до теб магазин, заповядай да провериш отново в бъдеще.

 

Често участваме в специални събития и пазари, на които можеш да се запознаеш лично с нас и продуктите ни! Запиши се за нашия имейл бюлетин, за да научиш кога и къде. Също можеш да ни последваш в социалните мрежи и да проверяваш списъка на бъдещите ни събития в профилите ни.

Имам магазин, мога ли да зареждам вашите продукти?

Ще се радваме да започнем разговор! Пиши ни на hello@babas-soapery.com - ще ти отговорим до 1-2 работни дни с условията ни на работа и ценова листа на продуктите ни.

Изработвате ли продукти по поръчка / под собствена марка?

За съжаление в момента нямаме капацитет за изработване на сапуни по идея на клиента или под частна марка.

 

Ако търсиш подаръчета за специален повод, можеш да разглежаш страницата ни за сватбени и корпоративни подаръци и да ни пишеш на hello@babas-soapery.com.

Стремя се да генерирам по-малко отпадък. Как опаковате продуктите си?

Ние също! Държим да намалим количеството опаковки, които използваме, и се фокусираме върху техния произход, рециклируемост и възможност за повторна употреба. В описанието на всеки продукт ще ти разкажем повече за опаковката му и за това как да се погрижиш за нея след употреба.

 

При транспорта на пратките ни използваме изцяло рециклируеми опаковки – картон, хартиено тиксо и уплътнение изцяло от хартия. Без куриерски пликчета.

Как се прави сапун?

Изработваме сапуните ни от чисти растителни масла, които осапунваме със сода каустик на стайна температура (така нареченият студен метод на осапунване). Така предпазваме структурата на базовите масла и избягваме излишното нагряване на деликатните етерични масла. След нарязване сапунът ни зрее 4-6 седмици, с цел да отдаде ненужната влага и да стане по-твърд и нежен към кожата.

Сапунът ми изглежда по-различно от предишната ми поръчка?

Изработваме всички продукти ръчно и всяка партида се различава от предишната. Поради това е възможно да откриеш малки различия в цвета, формата или аромата между сапуни от различните партиди. Обещаваме, че ще бъдат прекрасни всеки път!

Колко време ще издържи сапунът ми?

Сапуните ни издържат от няколко седмици до няколко месеца, като трайността им зависи много от начина и честотата на употреба и метода на съхранение. Ръчно изработеният сапун е с естествено високо съдържание на глицерин, което го кара бързо да абсорбира вода. За да удължиш живота на твоето барче, го съхранявай върху качествена сапунерка, и го оставяй да изсъхне добре между ползванията.

Използвате ли палмово масло?

Не, и нека ти разкажем накратко защо.

 

Палмовите дървета виреят в тропически райони, които са дом на застрашени видове растения и животни, както и на местни племена. С нарастващото търсене на палмово масло се обезлесяват масово тропическите гори, често чрез запалване, което освен пагубния ефект върху флората и фауната, води до изместването на местното население и до огромен скок във въглеродните емисии. Отделно стои въпросът с отношението съм работниците, тяхната безопасност и справедливи условия на труд и заплащане.

 

Ние избрахме да не работим с тази култура, за да направим нашия малък принос към намаляване на потреблението, и за да дадем гласност на този глобален въпрос. Сега изборът е в твои ръце!

Съдържат ли продуктите ви консерванти?

Консервантите са необходими средства за предпазванe от вреден микробиологичен растеж в продуктите ни. При тях, както и при много други типове функционални съставки, вече има богат избор от натурални и щадящи алтернативи. Ние използваме нежен консервант от растителен произход в нашия лосион за ръце и тяло, за да го предпазим от развитие на опасни бактерии, плесени и дрожди.

 

Сапуните ни са с естествено високо pH и нямат нужда от консервираща система.

Бременна съм! Мога ли да ползвам продуктите ви?

Страхотно! Надяваме се да се наслаждаваш на бременността си :)

 

Действието на етеричните масла по време на бременност е слабо изучено, и данните, придобити от научни изследвания, често си противоречат. За да предложим изцяло безопасни продукти за теб и твоето бебче, разработихме серията Sensitivе без добавени етерични масла и обогатена с извлек от невен – разгледай тук.

Имам много чувствителна кожа / имам непоносимост към определени съставки?

Формулираме продуктите си с добре познати растителни масла със силно подхранващо действие, и се фокусираме върху това да използваме малък брой, но ефективни съставки във всяка от рецептите ни. Етеричните масла са силно концентрирани вещества и съдържат различни химични съединения, част от които могат да предизвикат реакция при по-чувствителна кожа. Препоръчваме ти да започнеш със серията Sensitive, която съдържа извлек от невен и няма добавени аромати – направи пач тест върху малка част от кожата, за да провериш за нежелани реакции. Надяваме се кожата ти да обикне продуктите ни!

 

В сайта ни ще откриеш пълния списък със съставки на всеки продукт, включително и списък с алергените, които се съдържат в използваните етерични масла. Ако знаеш кои компоненти отключват алергични реакции при теб, можеш да прочетеш и да избираш информирано.

Изсушават ли сапуните кожата?

Всички наши сапуни са с естествено високо съдържание на глицерин, който се образува при процеса на осапунване. Именно той действа хидратиращо на кожата ти, в комбинация с подхранващото действие на добавените свободни масла, и я оставя омекотена и нежна след душа.

Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас