Доставки и рекламации

ДОСТАВКА В БЪЛГАРИЯ

 

След като направиш своята поръчка, ще получиш имейл от нас с потвърждение. Ние ще се заемем да опаковаме грижовно твоите продукти и ще ги изпратим към теб на следващия работен ден. Изпращаме всички поръчки с куриерска фирма Спиди или Еконт - до офис или автомат, или до избран от теб адрес. При финализирането на поръчката ще можеш да избереш най-удобния за теб начин на получаване на пратката, и да сравниш цените на доставка. Кликни тук, за да разгледаш списъка на офиси и автомати на Спиди в България и да избереш най-удобния за теб, или тук за офисите на Еконт.

 

Ако мислиш, че има грешка при поръчката ти, не се притеснявай да ни потърсиш на 0878 999 149, или да ни напишеш имейл на hello@babas-soapery.com – ако пратката не е отпътувала към теб, ще коригираме веднага. Ние от своя страна ще се свържем с теб, ако някой от артикулите не е наличен, или ако открием неточност в данните за доставка.

 

Ако желаеш да изпратим пратката ти с друг куриер, можеш да отбележиш това в полето „Бележки към поръчката“ при завършване на поръчката. Също имаш опцията да изискаш данъчна фактура за всяка поръчка.

 

 

ДОСТАВКА В ЧУЖБИНА

 

Извършваме доставки в цял свят с включена услуга за проследяване на пратката ти. При завършване на поръчката през сайта, молим да въведеш имейл и точния си адрес и да избереш начин на плащане Банков превод. Ние ще проверим цената на доставката до теб и ще ти пишем по имейл с общата сума, като също ще ти изпратим и линк за плащане с карта.

 

Срокове за доставка (при нормални условия на работа):

 

Германия, Австрия: 3-4 дни
Европа: 4-6 дни
САЩ: 7-9 дни
Канада, Австралия: 8-12 дни

 

Можеш също да разгледаш нашия Etsy магазин: www.etsy.com/shop/BabasSoapery.

 

 

ПЛАЩАНИЯ

 

Когато приключваш поръчката си, ще имаш възможност да избереш начин на плащане. Приемаме плащания с карта, с банков превод и плащане на куриера при получаване на пратката (наложен платеж).

 

Ако избереш да платиш с наложен платеж, разписката от куриера за платената от теб сума е равносилна на касовия бон, който бихме ти издали, ако си закупиш продукти от нас на място. Ако сме ти издали данъчна фактура, просто прикрепи тази разписка към фактурата и предай на счетоводството.

 

 

РЕКЛАМАЦИИ И ВРЪЩАНИЯ

 

Оглеждаме внимателно всяка пратка и я опаковаме най-грижовно, преди да излезе от сапунджийницата. В редките случаи, когато поръчката ти пристигне в наранено състояние, или има грешка в съдържанието на пратката, можем да заменим наранените стоки за нови. Единствено молим да се свържеш с нас в рамките на 7 календарни дни от получаването на поръчката, като ни изпратиш имейл на hello@babas-soapery.com с номера на поръчката и снимка на наранената пратка.

 

Също имаш правото да върнеш всяка закупена стока в рамките на 14 календарни дни от датата на получаване на пратката. От хигиенни съображения не можем да обработим връщания на продукти, които са отваряни и използвани. За да направиш рекламация, ни пиши на hello@babas-soapery.com, като цитираш номера на пратката. Ние ще се свържем с теб, за да обсъдим най-удобния за теб начин да ни върнеш продуктите. След като ги получим обратно, ще ти възстановим платената сума по банкова сметка.

 

Моля да имаш предвид, че не покриваме транспортните такси при обработване на рекламации и връщания, но се ангажираме да намерим най-удобния за теб вариант.